Timbru de mediu 2013. Lege ilicita sau nu

ianuarie 10th, 2013
admin

In ultima vreme avem un nou scandal in Romania si anume: timbrul de mediu 2013. Romanii nu stiu ce sa mai faca. Daca anul trecut in Campania electorala Guvernul preciza ca vor elimina taxa de mediu, acum situatia este un pic schimbata- taxa ramane,se schimba denumirea si principiile raman aceleasi.

La data de 09.01.2013 s-a amanat publicarea formei finale a legii privind timbrul de mediu 2013. Pana atunci romanii vor plati exact ca anul trecut si chiar mai mult pentru autoturismele inmatriculate inainte de 2007.

Tendinta in Europa-vezi,Franta,Belgia etc- este de a mentine taxa si chiar de a o mari. (de exemplu Franta de la 01.01.2013 de 3 ori).

Dispozitii legale: Statul francez a decis modificarea baremului Bonus/Malus privind taxele pentru vehiculele noi, in functie de emisiile de carbon. Cea mai semnificativa crestere se va inregistra la vehiculele care emit peste 191 grame de CO2 pe kilometru. Astfel, pentru cele care se situeaza intre 191-200 grame CO2 pe kilometru, taxa creste de la 2.300 euro la 5.000 euro, iar pentru cele care emit peste 201 grame CO2 pe kilometru, taxe creste de la 3.600 la 6.000 de euro. Bonusurile primite de cei care opteaza pentru masini nepoluante se mentin la baremurile din 2012 (7.000 euro pentru masinile full-electrice si 4.000 euro pentru masinile hibrid care emit sub 110 grame CO2 pe kilometru).

Conform noului barem, procentual vorbind cel mai afectat model va fi Lada Niva 1.7 i – motorul acesteia emite 224 grame de CO2/km si din aceasta cauza la pretul ei de 11.990 euro se va adauga taxa de 6.000 de euro, ajungand la 17.990 euro!

Si modelul 4×4 de la Dacia va fi afectat: pentru Duster 1.6 L taxa de mediu va ajunge la 1.500 euro.

Conform unui studiu realizat de Euroglasstax, taxa de 5.000 euro va afecta 410 de modele din gamele producatorilor auto prezenti pe piata din Franta. Procentual, taxa se situeaza intre 4% din valoarea masinii (in cazul unui BMW seria 7 – 750Li Exclusive Individual, care costa 127.500 euro) si 18% (Mercedes Vito). Pentru mai mult de jumatate dintre versiunile afectate, penalizarea reprezinta peste 10% din valoarea masinii. Printre modelele puternic afectate se numara Nissan Qashqai 2.0i 140 CP, Ford Transit Kombi, Volkswagen Caravelle 2.0 TDI, Mercedes-Benz Vito 110 CDI BlueEfficiency, Honda CR-V (generatia precedenta), Mazda5, Skoda Superb Combi 1.8 TSI.

Conform Eurotaxglass insa, putine modele frantuzesti sunt afectate de aceasta noua versiune a legii Bonus/Malus. Astfel, modele precum Citroen Jumper Combi, Peugeot Boxer Combi, Peugeot Expert si Renault Master Combi suntafectate de aceasta taxa, penalizarea reprezentand pana la 15% din valoarea de achizitie a acestor modele.

Se pune intrebarea este legal sau nu acest timbru de mediu?

Daca luam declaratiile guvernului si anume:poluatorul plateste daca are masina veche si capacitate cilindrica mare am spune ca nu vor schimba nimic fata de legea 9/2012,decat denumirea. Principiile raman si caracterul ilicit al acesteia ramane.

Ar fi de acord cu varianta Germaniei : nu exista taxa de mediu,dar exista impozit mai mare. Daca timbrele de mediu care vor fi calculate in functie de cantitatea de noxe emisa de autoturism si vor fi platite de absolut toata lumea care are masina, anual, impreuna cu impozitul pe vehicul ar fi rezonabil.Ideal ar fi sa fie eliminate,dar Romania nu isi va permite niciodata sa scoata aceasta taxa.

Se mai poate ataca pentru evitare sau recuperare timbrul de mediu?

Raspunsul nu poate fi decat unul: DA. Se mizeaza pe faptul ca romanii nu vor ataca aceste decizii intr-un numar mare, intrucat procesul dureaza si statul va fi in cele din urma invingator.

Procedura de recuperare a asa numitului timbru de mediu:

Temeiul ramane acelasi: Potrivit art. 90 alin. 1 din Tratatul Comunitatii Europene (T.C.E.), niciun stat nu poate aplica, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natura mai mari decat cele ce se aplica direct sau indirect, produselor nationale.

Aceste dispozitii din T.C.E. au rolul de a asigura libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar prin interzicerea oricaror taxe interne discriminatorii fata de produsele similare din alte state comunitare.

In contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, acesteia ii revenea obligatia confirmarii dispozitiilor art. 90 din T.C.E. Cu toate acestea, taxa de prima inmatriculare, prevazuta prin art. 214 alin. 1-214 alin. 3 Cod Fiscal si aplicabila autoturismelor si autovehiculelor comerciale second-hand la prima inmatriculare in Romania, constituie o masura discriminatorie a statului roman fata de autoturismele second-hand din alte state comunitare in raport cu cele similare din Romania carora nu le este impusa o astfel de taxa. In consecinta, taxa de prima inmatriculare impusa autoturismelor si autovehiculelor second-hand constituie o incalcare a dispozitiilor art. 90 din T.C.E.

Asteptam cu nerabdare o forma a legii care se anunta ilegala de acum.

Un material realizat de avocatul Marius Coltuc, Casa de avocatura Coltuc

Source Article from http://www.efin.ro/articole_financiare/timbru_de_mediu_2013_lege_ilicita_sau_nu.html

Leave a Reply